Reverb.pl - forum o produkcji muzyki
TR-08 plus syntezator...jak to podpiąć? - Wersja do druku

+- Reverb.pl - forum o produkcji muzyki (http://www.reverb.pl/forum)
+-- Dział: Strefa Producenta (http://www.reverb.pl/forum/forum-5.html)
+--- Dział: Strefa pytań (http://www.reverb.pl/forum/forum-15.html)
+--- Wątek: TR-08 plus syntezator...jak to podpiąć? (/thread-4799.html)

Strony: 1 2


RE: TR-08 plus syntezator...jak to podpiąć? - apthek - 27.04.2019

Panowie, faktycznie wystarczyło stworzyć Agregate Device, cały zestaw gra i trąbi :-) Niestety moja karta odmawia posluszenstwa i dzwiek co kilka minut się wyłącza...wyłączam karte, włączam, dzwięk wraca i tak w kółko...czy ktoś z Was miał moiże podobny problem ze Scarlett 6i6?


RE: TR-08 plus syntezator...jak to podpiąć? - Impakt - 27.04.2019

jeśli chodzi o kartę to zaczyna się tak dziać przy włączeniu obu interfejsów (tzn. focusrite i tr08) czy w ogóle, nawet jak ableton działa bezpośrednio na focusrite, bez aggregate devices?

po pierwsze spróbuj zwiększyć buffer size na maksa, zwiększy to latencję ale nie zaszkodzi sprawdzić czy gdzieś tutaj nie ma problemu


RE: TR-08 plus syntezator...jak to podpiąć? - apthek - 28.04.2019

Działo się tak przed agregatem również... Przepiąłem kabel usb bezposrednio do kompa i gra choć po jakimś czasie zaczyna trzeszczecc, pstrykać i znowu muszę abla zrestartować...nie wiem czy znaczenie tu ma moc komputera? tak jakby się męczył, a ja myślalem, że to karta kompa odciązy. Super, że mogę puścić w ruch wszystkie maszynki, ale znowu problem drastycznego spadku jakości się pojawia...chwilę gra fajnie, czysto a po chwili zaczyna pierdzieć... co to może być?


RE: TR-08 plus syntezator...jak to podpiąć? - Impakt - 28.04.2019

a tak dzieje się cały czas czy tylko przy większym obciążeniu procesora? masz też ten problem jak słuchasz muzyki np. z przeglądarki?
zwiększenie buffer size w abletonie albo w ustawieniach karty nie pomaga? jest jakakolwiek różnica (np. trzaski rzadziej się pojawiają) czy tak samo?

moc komputera rzecz jasna ma znaczenie, ale najpierw trzeba dojść czy to faktycznie wina komputera, żeby nie było tak że wyłożysz parę tysięcy na komputer i dalej nic ci nie będzie działać :)


RE: TR-08 plus syntezator...jak to podpiąć? - apthek - 05.05.2019

(28.04.2019, 16:17)Impakt napisał(a): a tak dzieje się cały czas czy tylko przy większym obciążeniu procesora? masz też ten problem jak słuchasz muzyki np. z przeglądarki?
zwiększenie buffer size w abletonie albo w ustawieniach karty nie pomaga? jest jakakolwiek różnica (np. trzaski rzadziej się pojawiają) czy tak samo?

moc komputera rzecz jasna ma znaczenie, ale najpierw trzeba dojść czy to faktycznie wina komputera, żeby nie było tak że wyłożysz parę tysięcy na komputer i dalej nic ci nie będzie działać Smile




Tak się dzieje przede wszystkim jak mam kilkanascie sciezek pracujących, kikla midi i kilkanascie audio...Sprawdzałem też na utworach gdzie jest tylko audio, zadnych zewnetrznych instrum,entow nie ma i jest lepiej..Z muzyką na przegladarce nie mam zadnego problemu, a zmiana ustawien w Live niewiele daje... komp jest stary więc nie zdziwiłbym się jeśli to jego sprawka..


RE: TR-08 plus syntezator...jak to podpiąć? - Impakt - 05.05.2019

a próbowałeś też zwiększyć buffer length przez focusrite? nie wiem jak to działa na macu, ale ustawienia interfejsu możesz otworzyć przyciskiem Hardware Setup w ustawieniach audio abletona, tylko pewnie musiałbyś przełączyć na scarlett, a nie aggregate devices.

ściągnij też najnowszą wersję sterowników: https://customer.focusrite.com/support/downloads


RE: TR-08 plus syntezator...jak to podpiąć? - apthek - 18.05.2019

Przyznam się bez bicia, że wystsrczyło przepiąć USB od tr-08 bezpośrednio do kompa bo przez spliter trzeszczy i pierdzi.... teraz gra jak szalony ;-)



(05.05.2019, 18:37)Impakt napisał(a): a próbowałeś też zwiększyć buffer length przez focusrite? nie wiem jak to działa na macu, ale ustawienia interfejsu możesz otworzyć przyciskiem Hardware Setup w ustawieniach audio abletona, tylko pewnie musiałbyś przełączyć na scarlett, a nie aggregate devices.

ściągnij też najnowszą wersję sterowników: https://customer.focusrite.com/support/downloads